HTML

mindent a fülnek

Friss topikok

Címkék

Lady Gaga - ARTPOP

2014.04.10. 22:46 BornVillain

artpop_1397161015.jpg_600x600

Mit keres Lady Gaga legutóbbi albuma egy alapvetően szimfonikus metállal foglalkozó blogon? A kérdés jó. Nos, mivel zeneileg elég széles körben mozgok és már régóta késztetést érzek rá, hogy írásba foglaljam a lemezzel kapcsolatos gondolataim, így a válasz már nem is olyan nehéz.

Stefani Joanne Angelina Germanotta bizony nem egy könnyű eset. A 2008-as debütalbummal (The Fame) szinte egyik napról a másikra robbant be a köztudatba és vált arénákat megtöltő látványossággá. A rá következő Born This Way méginkább megszilárdította a Lady Gaga nevet a köztudatban. A nő egy jelenség: divatdiktátor, tehetséges zenész és botrányhős, ám joggal merül fel a kérdés: meddig lesz ez érdekes? Bizony, mindig is nehéz dolguk volt a sokkolásra építő művészeknek, ez alól Gaga sem kivétel, és ezt ő is tudja. Marad hát az egyetlen megoldás: ki kell adni egy piszokjó dalokkal teli lemezt. Ám ez nem sikerült maradéktalanul.

Némi fáradtság érződik az ARTPOP-ból. A 15 dal közül zavaróan sok csak töltelék szerepet kapott, ez szokatlan a hölgytől. A nyitó Aura például rögtön ilyen. Jó dal, de közel sem hozza a megszokott színvonalat, nem volt túl szerencsés húzás rögtön a legelejére tenni. A rá következő Venus már telitalálat: ütős alap, fülbemászó dallam.

Rövid monológgal nyit az első bombasláger, a G.U.Y., ami kemény elektronikával zakatol, a refrén elnyúló dallama pedig megkoronázza az egyre fülledtebb hangulatot. Említésre méltó a -számomra- zseniális Do What U Want, R. Kelly közreműködésével, és a címadó ARTPOP merengő hangulata is a kellemes pillanatok közé tartozik.

A Fashion! szép zongorabetéttel indít, majd egy középtempós dallá teljesedik, de sajnos nem elég érdekes.

Az abszolut csúcspont részemről a gyönyörű Dope, a zongora és az elektronika tökéletesen egészítik ki egymást, ráadásul Gaga akkorát énekel benne, hogy az ember csak pislog utána. Igazi gyöngyszem ez a ballada.

A záró Applause számít a másik bombaslágernek, eléggé fogós ahhoz, hogy az album végeztével arra késztessen, hogy újból elindítsuk.

Egy szó mint száz, nem ez a legjobb Lady Gaga album. Főhősnőnk elfáradt, túl sokszor engedi el a hallgató kezét. Ám mégsem lehet azt mondani, hogy rossz az album: a fentebb kiemelt dalok vannak annyira erősek, hogy megmentsék a produkciót, de túl kevés van belőlük ahhoz, hogy ne maradjon az emberben hiányérzet. Így ez nem más, mint csak az aktuális Lady Gaga sorlemez.

Tracklist:

  1. Aura
  2. Venus
  3. G.U.Y.
  4. Sexxx Dreams
  5. Jewels n’ Drugs
  6. Manicure
  7. Do What U Want
  8. ARTPOP
  9. Swine
  10. Donatella
  11. Fashion!
  12. Mary Jane Holland
  13. Dope
  14. Gypsy
  15. Applause

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentafulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr356013533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása