HTML

mindent a fülnek

Friss topikok

Címkék

Epica - The Holographic Principle

2016.11.15. 13:30 BornVillain

Szeptember 30.-ad dátummal került napvilágra a holland mágusok legújabb mesterműve. Az Epica a csúcson van, ez vitathatatlan, népszerűségük világszerte hatalmas. De mi is ennek az oka? Minden bizonnyal közrejátszik ebben az angyali hangú Simone Simons, aki külsejével még azokat is meg tudja hódítani, akik amúgy nem rajonganak a szimfonikus metálért. Ám a siker fő receptje mégsem ez, hanem az a nagy léptékű fejlődés, amit albumról albumra bemutat a csapat.

Az Epica mindig is különleges színfoltja volt a színtérnek, hiszen ők egy teljesen más szemszögből közelítik meg ezt a muzsikát: a szcéna átlagával szemben az ő zenéjük sokszor bonyolult, technikás, olykor nehezen emészthető, a metál részén van igazán a hangsúly. A recept kiválóan működik, és ennek a tökélyre fejlesztését hallhatjuk most.

Szinte sokkszerű a felvezető Eidola. Ez a filmzenés jellegű intro a legjobb, ami valaha Epica lemezre került, a tétel különlegessége, hogy Coen Janssen lánya, Cato énekel benne pár sort a nagyívű kórus mellett.

A bombasztikus felvezetést követően orkánként borul ránk a valódi nyitódal, az Edge Of The Blade, amelyhez klipet is forgatott a csapat. Ez nem véletlen, hiszen rendkívül fogós, slágeres dalról beszélünk, ám már itt nyilvánvalóvá vált, hogy ezen a lemezen csak meglepetések fognak érni. A keverés kiválóan sikerült, Mark És Isaac matekos metalja, kiegészülve Simone gyönyörű énekével és a markáns kórusbetétekkel, egy igazán lenyűgöző dallá válik.

Középtempós mestermű az A Phantasmic Parace, a középrésznél felpörögve. A verzékben Simone keleties dallamain evezhetünk, a refrénben pedig az énekesnő és a kórus felelget egymásnak. Ismét egy rendkívüli erejű tétel.

Szöveges videó formájában már megismerhettük az Universal Death Squad-ot, ami akkor nem fogott meg, ám így, albumon ez is remekül működik. A dal finoman indul, de a rövidke felvezetés ne tévesszen meg senkit, egy eszméletlen kemény dallá bontakozik ki a tétel. 

Háborús felvezetője után dübörgő kórusával sokkol a Divide and Conquer. A verzékben Mark halálhörgései és Simone éteri hangja váltakozva kerülnek elő, a refrén egészen fantasztikus. Egy nagyobb lélegzetvételű tétel ez, a maga 7 perc fölé kúszó hosszúságával.

Újabb slágergyanús szerzemény következik, a Beyond The Matrix formájában, mely címéhez hűen a filmben is előkerülő témával foglalkozik. A kórusrészek itt is rendkívül magasztosra sikerültek. A dal közepefelé egészen ellágyul, ám nem kell aggódni, Mark Jansen rövid időn belül véget vet a melankóliának brutális hörgéseivel.

Elérkeztünk az album első lassú tételéhez. A Once Upon a Nightmare hosszú, instrumentális felvezetéssel indít, vonósokkal. Ez a dal is 7 perc fölé kúszik, ám a hosszúsága fel sem tűnik. Az utolsó pár percre a dal egészen fel is pörög.

A The Cosmic Algorythm-é a folytatás, ami ismét a keményebb vonalat erősíti.

Borúsan indul az Ascension - Deam State Armageddon, és nem is világosodik ki. Talán ez az Epica történetének legsötétebb hangulatú dala, ám a nagyívű refrén kárpótol a borongósságért. Sodró lendületű dal ez is, olykor már-már black metálba hajló részekkel

Meglepő tétel a Dancing In A Hurricane, ami ütősökkel indít, majd a vonósok vezetnek fel egy igencsak keleties ízű dallamot. Simone tökéletesen hozza az eddig felépített hangulathoz elvárt dallamvilágot, és egy az Epicától szokatlan, ám nagyszerű dallá teljesedik ki a tétel.

Szomorkásan indít a Tear Down Your Walls, ám az intrót követően a lemez egyik legkeményebb dala tárul elénk.

Mark és Simone ismét tökéletesen egészítik ki egymást.

A záró The Holographic Principle az Epica munkásságának eddigi legösszetettebb műve. A dal 11 perc fölötti hosszával szinte már embert próbáló lenne, ha nem sikerült volna ilyen markánsra. Gregorián kórussal indít, ezután fokozatosan építkezik a dal, vonósok, dob, végül egy eszméletlen erejű művé teljesedik ki. A dalban rengeteg téma fonódik össze, elsőre talán kaotikusnak tűnhet, ám többedszeri hallgatásra teljesen kitárulkozik. Méltó befejezése az albumnak.

 

Az Epica maximálisan felülmúlta várakozásaimat, és minden idők legjobb szimfonikus metál albumát tették le az asztalra. Egy aggasztó kérdés merül fel csupán: merre vezet tovább az út?

 

Tracklist:

Eidola   2:39
Edge Of The Blade   4:34
A Phantasmic Parade   4:36
Universal Death Squad   6:38
Divide And Conquer   7:48
Beyond The Matrix   6:26
Once Upon A Nightmare   7:08
The Cosmic Algorithm   4:54
Ascension - Dream State Armageddon   5:16
Dancing In A Hurricane  5:26
Tear Down Your Walls   5:03
The Holographic Principle - A Profound Understanding Of Reality  11:35

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentafulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr6711962775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása