HTML

mindent a fülnek

Friss topikok

Címkék

NIGHTWISH - Showtime, Storytime

2014.01.05. 18:13 BornVillain

001nwcov054_1388941250.jpg_378x537

 

Kicsit megkésve érkezett ez a kritika ugyan, de legalább van. A Nightwish-féle szappanopera már mindenki számára ismert, így most nem húznám ezzel fölöslegesen az időt.

De nézzük csak, mi lesz abból, ha összerakjuk a világ legjobb szimfonikus metalzenekarát a színtér legszerteágazóbb képzettséggel bíró énekesnőjével. Az eredmény vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz lehet. Floor Jansennek könnyű dolga van, neki már a Nightwish nélkül is elég nagy neve volt a szakmában, nem alaptalanul. Talán ezért döntött úgy a főnök, Tuomas is, hogy véglegesen is őt állítja a mikrofon elé. 

És egy kicsit a DVD-ről is. A tavalyi, Wacken fesztiválos fellépés volt az Imaginaerum turné egyik utolsó állomása, bár a koncertprogram inkább best of jellegű. Kezdésként rögtön meg is kapjuk a 2004-es Once nyitányát, látványos pirotechnikával, a háttérben színes, cirkuszi képek villódznak. A Nightwish mindig is nagy hangsúlyt fektetett a látványra, az utóbbi időben ez hatványozottan igaz. Az erős kezdés után jön egy még régebbi gyöngyszem, a She Is My Sin egy kicsit átigazított verziója. Floor hibátlanul teljesít, a közönséget profin csavarja az ujjai köré. Az igazi fesztiválhangulatot fokozván elő is kerül a Ghost River, ahol a hölgy ad egy kis ízelítőt a hörgős hangjából is. De valahogy végig olyan érzésem van, hogy Floor és Marco hangja sehogy sem passzol össze. MIntha le akarnák egymást ordítani a színpadról.   nightwish-presenta-el-tema-storytime-como-adelanto-de-nuevo-dvd-showtime-storytime_1388939990.png_620x370 

Ismét előkerül egy régi kalsszikus, az Ever Dream, majd a sort a Storytime folytatja. Floor hangjától teljesen más karaktere lett ennek a dalnak is, lüktetően feszes. A közönség is szemmel láthatóan imádja, a jelek szerint tényleg megállja a helyét. Az eddig felépített túlvilági hangulatot pillanatok alatt agyon is csapták a fiúk és a lány, következik ugyanis az I Want My Tears Back, ami azonnal táncházzá változtatja az egész Wacken-t. Igen, ez kell egy fesztiválra. És mi kell még? Nemo. Bár ez a folkosított verzió teljesen megöli a dal eredeti értelmét. Nem baj, ez még a kellemes mellényúlás kategóriába tartozik. Folytatásként érkezik a 2007-es Dark Passion Play instrumentális műve, a Last Of The Wilds, ami dalszöveg nélkül is énekel.

w964_1388940481.jpg_964x643

A Centhury Child epikus nyitánya, a Bless The Child folytatja a sort, a szemfülesebbeknek még talán az is feltűnik, hogy Floor rucit váltott, mondjuk elég előnytelen darab. De ez nem divatbemutató, gyorsan szét is szedi az ember agyát a Romaticide, ami a címével ellentétben a Nightwish pályafutásának egyik legkeményebb száma. Félelmetes, amit Floor a dallal művel, erre azt hiszem, hogy igazán kevés énekesnő képes csak.

Ismét visszatér a dolog a Dark Passion Play-hez, az Amaranth következik, füstoszlopokkal és közönséghergeléssel.  maxresdefault_1388940893.jpg_1280x720

Abszolút csúcspont a Ghost Love Score, ami még most, sok-sok év elteltével is ugyanolyan félelmetesen katartikus, mint 2004-ben. Zárásként érkezik a Song Of Myself és a Last Ride Of The Day kettőse, a fináléban pedig kapunk lángcsóvát, tűzijátékot, füstöt, magyarán mindent eldurrogtatnak, ami még van. Hatásos levezetése a koncertnek az Imaginaerum album címadója.

Szokás szerint fergeteges show-t művelt a Nightwish, félelmetesen erős setlisttel és egy félelmetesen erős énekesnővel. Hol itt a hiba? Eltűnt a fenséges távolságtartás, Floor kézzelfoghatóvá, közelivé teszi az egészet. De majd meglátjuk, mit hoz a jövő...

Tracklist: 

  1. Dark Chest Of Wonders
  2. Wish I Had An Angel
  3. She Is My Sin
  4. Ghost River
  5. Ever Dream
  6. Storytime
  7. I Want My Tears Back
  8. Nemo
  9. Last Of The Wilds
  10. Bless The Child
  11. Romanticide
  12. Amaranth
  13. Ghost Love Score
  14. Song Of Myself
  15. Last Ride Of The Day
  16. Outro: Imaginaerum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentafulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr375736166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása